Skip to main content

NIEUWS

01-03-2024

5 belangrijke bouwtrends in renovatie voor 2024

In een snel veranderende wereld is vooruitkijken essentieel. In 2023 stelden we onderstaande lijst met de 5 belangrijkste bouwtrends voor 2024 op. Van efficiëntievoordelen tot bouwen met de natuur: welke trends zijn ondertussen al werkelijkheid geworden en wat verwachten we nog?

Bouwtrends renovatie 2024 Carefos

Bouwtrend voor renovatie 1

Verschuiving naar bio-based materialen

Mede door de oorlog in Oekraïne stegen de kosten voor bouwmaterialen enorm. Ook dit jaar zullen de materiaalprijzen verder stijgen. Bio-based en hernieuwbare materialen, zoals hout, bieden hiervoor uitkomst. Deze materialen zijn namelijk niet alleen de duurzame keuze, maar zorgen er ook voor dat de grondstoffen niet opnieuw gewonnen hoeven te worden. En dat scheelt in de kosten!

Bouwtrend voor renovatie 2

Datadriven bouwen

Digitalisering en het gebruik van data en bouwtechnologie zijn in 2024 de sleutel tot een efficiëntere en duurzame bouwindustrie. Door het inzetten van digitale technologieën, zoals drones, 3D-modellering en Building Information Modeling (BIM) kunnen bouwbedrijven een betere planning en coördinatie van hun projecten realiseren. Eén van de meest opvallende toepassingen van hoogwaardige technologie in de bouw is de groeiende populariteit van BIM. Met BIM wordt alle informatie over een bouwproject in één digitaal model verzameld, waardoor het eenvoudiger is om samen te werken en problemen tijdig op te sporen.

Bouwtrend voor renovatie 3

Werk mét de natuur

In 2024 bouwen we niet langer in de natuur, maar mét de natuur. Groene daken en groene gevels houden de stad koel en zijn populairder dan ooit. Steeds meer vastgoedeigenaren willen de temperatuur van een gebouw zelf regelen met natuurlijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan groene verwarmingsoplossingen, groene daken en waterrecuperatie (het opvangen en hergebruiken van regenwater). Door (meer) in harmonie te zijn met de omgeving worden onze gebouwen fijner om in te wonen, werken en leven. Voor zowel mens als dier!

Bouwtrend voor renovatie 4

Efficiënter en sneller bouwen

De uitdaging om winstgevend te blijven en tegelijk te verduurzamen, leidt tot nieuwe bouwmethodes. Modulair en prefab bouwen zijn hier mooie voorbeelden van. Nederland telt circa 7 miljoen woningen die gerenoveerd moeten worden. Met slimme prefab oplossingen kunnen we de kwaliteit van gebouwen naar een hoger niveau brengen en aan de energieprestatie-eisen voldoen.

Bouwtrend voor renovatie 5

Omgevingswet & Wet Kwaliteitsborging van kracht

Ook al is dit niet echt een trend, het is wél goed om hier rekening mee te houden: op 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging ingegaan. De Wet Kwaliteitsborging heeft als doel de kwaliteit van het geleverde werk door bouwbedrijven te verbeteren. Dat geldt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en heeft betrekking op de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe wet is het Omgevingsloket, waar vergunningen aangevraagd kunnen worden. Ook is participatie een belangrijk onderdeel. Dit betekent dat belanghebbenden van een project (bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties) in een vroeg stadium betrokken moeten worden bij de besluitvorming.

Dit artikel verscheen eerder in het Carefos Magazine. Het hele magazine leest u hier.

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over trends en ontwikkelingen of algemeen over het renoveren en verduurzamen van uw gebouw(en)? Neem dan contact met ons op! We bespreken graag samen met u alle kansen en mogelijkheden.