Skip to main content

NIEUWS

26-07-2024

Dit zijn de meestgestelde vragen over de verduurzaming van gebouwen in Nederland

Wat doet u als u een belangrijke vraag heeft? Zo een waarop u het antwoord niet meteen weet? Waarschijnlijk gaat u, net als heel veel andere mensen, naar Google. Ook over verduurzaming willen mensen van alles weten. Wij zochten uit op welke vragen in onze branche het meest gezocht wordt in Nederland. Dit zijn de zes meestgestelde vragen over de verduurzaming van gebouwen in Nederland!

De meest gestelde vragen over verduurzaming - antwoorden bij Carefos

Hoe begin je met verduurzamen?

Een gebouw verduurzamen begint in de meeste gevallen met isoleren. Zo voorkomt u dat de warmte het gebouw verlaat. Minder warmteverlies betekent ook minder hoeven stoken en dat is natuurlijk beter voor het milieu. Isoleren kan op verschillende manieren, namelijk met dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wat er precies geïsoleerd kan worden, hangt af van het type gebouw en wat er al is gedaan aan isolatie.

Welk isolatiemateriaal is het beste?

Helaas bestaat er niet één type materiaal dat het beste werkt voor elke isolatieklus. Ieder isolatiedoel en toepassing vraagt om een specifiek soort materiaal. PIR heeft bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde, maar zorgt in mindere mate voor geluidsisolatie. Steenwol daarentegen heeft een wat lagere isolatiewaarde dan PIR, maar zorgt wel voor een hogere geluidsdemping. Zo zijn er nog veel meer materialen met diverse voor- en nadelen. Vraag een specialistische partij, zoals Duits Isolatie, om advies over wat voor uw gebouw(en) de beste keuze is!

Heb je voor het installeren van zonnepanelen een vergunning nodig?

Het plaatsen van zonnepanelen is een van de gemakkelijkste en meest rendabele manieren om gebouwen te verduurzamen. Er is zelden een vergunning nodig. Alleen bij monumenten of woningen die onder beschermd stadsgezicht vallen, is een vergunning nodig. Het is wel goed zonnepanelen aan te melden bij het verzekeringsbedrijf, want ze verhogen de waarde van het gebouw. Volting, specialist op het gebied van zonnestroomsystemen, adviseert u graag over alle mogelijkheden.

Welke subsidies zijn er voor verduurzaming in 2024

De bekendste subsidieregelingen voor ondernemers zijn de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en MilieuInvesteringsaftrek (MIA). Deze populaire fiscale regelingen worden de komende jaren voortgezet. Kleinverbruikers die investeren in de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, windturbine of zonnepanelen komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ESDE). Ook deze subsidie blijft in 2024 terugkomen. Voor grootgebruikers blijft de SDE++ subsidie (stimuleringsregeling duurzame energieproductie en klimaattransitie) van kracht. Hiervoor komt volgend jaar weer een openstellingsronde.

Welk soort dak gaat het langste mee?

De meest duurzame daken zijn de daken die door échte vakmensen gemaakt worden. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden om het nieuwe dak nauwkeurig te construeren, rekening houdend met de specifieke kenmerken van het gebouw. Bovendien adviseren zij over hoogwaardige materiaalkeuze. Kortom, het is dus een mix van vakmanschap en materialen dat bepaalt welk dak het langste meegaat. Weijerseikhout en Dakbedekkingsbedrijf Elro adviseren u graag over welke optie voor u het meest interessant is op respectievelijk uw hellende dak of platte dak.

Wat is het verschil tussen dubbel glas, isolatieglas en vacuümglas?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende ruimte met droge lucht. Dit is de spouw. Het is goed om dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas, beiden isolatieglas. Net als dubbel glas bestaat het uit twee glasplaten, maar dan met een speciale coating, die de zonnestralen doorlaat en de langgolvige straling weerkaatst. De spouw is bij HR-glas gevuld met edelgas (argon of krypton), in plaats van droge lucht. Vergeleken met dubbel glas en HR-glas, heeft vacuümglas een nog geavanceerdere technologie. Bij vacuümglas wordt de lucht tussen de glasplaten geheel verwijderd, waardoor er een vacuüm ontstaat. Welk type glas voor uw gebouw(en) het beste is, vertellen de experts van Stekelenburg Glas u graag.

Meer weten over verduurzaming?

Zo, dat waren ze: de meestgestelde vragen over verduurzaming van dit moment. Heeft u nog andere vragen? Of wilt u aan de slag met de verduurzaming van uw gebouw(en)? Wij helpen u graag! De marktspecialisten van Carefos hebben alles in huis om effectief en efficiënt de buitenschil van uw gebouw(en) te verduurzamen. Neem contact met ons op. We bespreken graag samen met u alle kansen en mogelijkheden.

Neem contact met ons op!